We zoeken jongeren die willen meewerken in een video over onze ecokampeerprogramma's
We zoeken jongeren die willen meewerken in een video over onze ecokampeerprogramma's
Sinds 2016 planten we op de percelen rondom huis (ca. 1,5 ha) jaarlijks kleine aantallen eetbare bomen, struiken, klimplanten, kruiden en meerjarige groenten. Deels door zelf planten te vermeerderen. Het is begonnen als permacultuurproject en eindigt in tijd in een voedselbos. Het voedselbos is nog in ontwikkeling. Zowel qua ouderdom als qua beplante oppervlakte. Het groeit gestaag, als de jaarringen van een boom.
Een voedselbos is een duurzaam landbouwsysteem dat de natuurlijke structuur en biodiversiteit van een bos nabootst. Het bestaat uit meerdere lagen van eetbare planten, zoals bomen, struiken, kruiden, en bodembedekkers, die samen een veerkrachtig ecosysteem vormen.
Het doel is om voedsel te produceren terwijl de biodiversiteit wordt bevorderd en het milieu wordt beschermd. Een voedselbos:
Martin Crawford, pionier in voedselbossen
Rondom het weiland is een heg aangeplant met o.a. rode kornoelje, kardinaalsmuts, sleedoorn, zomereik, vuilboom en hondsroos. In de heg zijn bomen geplant: wilg, moerbei en linde. De houtkant bestaat uit els, berk, kornoelje, hazelaar, beuk, populier, sleedoorn, vuilboom en vlier.
Aan de straatzijde en langs het pad naar het huis zijn fruithagen geplant met witte-, zwarte-, rode- en roze bessen. Appel-, peer en pruim, kastanje en boomhazelaar zijn in het plan toegevoegd.
Een belangrijke tip van voedselbosexpert Martin Crawford is om niet te veel verschillende soorten tegelijk te planten, maar te starten met inheemse productieve soorten. Soorten die goed bij je locatie (grondsoort en klimaat) passen. Begin met ongeveer 40-50 verschillende soorten en breid dit later uit naarmate je meer ervaring opdoet. Een tip die werkt omdat het microklimaat verandert naarmate je terrein meer begroeid raakt. En omdat je je handen vol hebt aan de plantverzorging in de eerste jaren bij droogte en vorst.
Aanplant verloop:
Je leest dat we eerst de randen van een perceel hebben aangeplant: een gemengde heg met inheemse struiken en bomen. Zo zorg je voor beschutting tegen wind en voor biodiversiteit. De 'plantcirkel' binnen een perceel wordt vervolgens jaarlijks uitgebreid, volgens het voedselbossysteem, met eetbare planten in meerdere lagen.
Wil je zelf ook volgens een voedselbossysteem aanplanten? Kom gerust eens kijken, we vertellen je graag over wat werkt en vooral ook wat niet, uit eigen ervaring.
We gebruiken het liefst lokaal (in Nederland en België) op de juiste grondsoort (Maan Zaad ligt op zandgrond) gekweekt biologisch plantgoed en starten met inheemse planten.
Waarom?
Wil je heggen en hagen aanplanten? Ga naar Stichting Heg & Landschap voor advies.
Favoriete leveranciers van voedselbossoorten:
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen op het Maan-Zaad terrein. We informeren je graag.
Copyright © 2025 Maan Zaad - Alle rechten voorbehouden
handelsregister: 30224839
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.